FC Barcelona-blogg

FC Barcelona-blogg

www.fotbollstugg.se

Lever och andas FC Barcelona. Kommer att skriva matchanalyser och allt som rör sig kring laget i mitt hjärta!

Fifa-viruset är igång igen

MarsPosted by Diar Shekha Tue, March 26, 2013 18:33:08

Jordi Alba skadade sig i den katastrofala matchen mot Finland och lär bli borta 7-10 dagar och nu är han tveksam till PSG-matchen. Alba har varit fantastisk hela året och Barcelona har blivit bättre både offensivt och deffensivt med Alba i laget. Det känns som att Barcelona har värvat en ny Alves fast till vänsterkanten. Det vore jobbigt om han missade PSG för att Alba är bland få i "Barca" som kan matcha Lavezzis snabbhet. I och med Adrianos & Puyols skador så gör ju inte det här saken bättre direkt.

Andra nyheter:

- Zlatan Ibrahimovic kommer lira bägge matcherna mot Barcelona efter att UEFA tagit bort hans röda kort och det med all rätt. För det första så var det inte ens rött kort egentligen och för det andra så var 2 matcher överdrivet mycket för en sån grej. De bästa spelarna ska spela i de stora matcherna, punkt slut.

- Xavi har fått grönt ljus igen och vi får hoppas på att han inte får bakslag ikväll mot Frankrike.

- Nu till årets bästa nyhet. Tito Vilanova är tillbaka och landade i Barcelona imorse från New York. Vi behöver honom mer än någonsin nu med tanke på att vi är i slutet av säsong, spelarna är överlyckliga & det är även vi som håller på laget.

Behöver Barcelona verkligen Neymar?

MarsPosted by Diar Shekha Thu, March 21, 2013 17:56:33

Neymars karriär i Santos börjar nå sitt slut och hans landslagskamrater(Lucas & Oscar) har redan tagit steget ut till Europa. Han är den absolut bästa spelaren i den brasilianska ligan och den är helt enkelt för lätt för honom. Hela Europa är ute efter hans signatur och han har bara ett år kvar på kontraktet. Barcelona verkar ligga i förarsätet just nu, det går rykten om att man har redan betalat 10 miljoner euro i förväg för att "paxa" honom. Villa eller Sanchez lär lämna klubben med all sannolikhet och en ersättare måste in, och med tanke på Sandro Rosells historia så pekar allt på just Neymar.

Men vad är det som talar för en värvning egentligen? Låt oss gå in på det nu.

- Det var Sandro Rosell som övertalade Ronaldinho att skriva på för Barcelona.

- Rosell har jobbat mycket i Brasilien. Han har alltid gillat brassar och han har även jobbat hos Nike, Neymar har nike & och Barcelona likaså.

- Neymar är bästis med Dani Alves.

- Både Pele och Roberto Carlos har uttryckt sina åsikter om Neymar & båda har rekommenderat just Barcelona.

Så här sa Neymar för några dagar sen; Jag drömmer om att spela i Spanien. Vem vill inte spela tillsammans med Xavi, Iniesta och Messi?

Fördelar med Neymar:

- Barcelona behöver en spelare som kan avlasta Messi när han har en svacka, en skada eller när han behöver vila. För just nu så är Messi ungefär 70 % av Barcelona, så fort han inte gör en bra match så blir det poängtapp direkt. Laget är mer beroende av Messi än vad Messi är beroende av laget. Neymar skulle kunna underlätta Messis jobb och han skulle vara ett bra val. Han är teknisk, utmanar hela tiden, har bra avslut och är ruskigt snabb. Barcelona skulle få ytterligare en en dimension i laget med Neymar.

- Han är en trollkarl och älskar sambafotboll, det finns inte många lag i Europa som spelar hans typ av fotboll. Och publiken på Camp Nou älskar underhållning. Så, varför inte spela sambafotboll med Messi och grabbarna på Camp Nou?

- Han är bara 21 år och har framtiden för sig. Det går inte att tveka på hans talang och han har det mesta vilket är väldigt ovanligt för att vara endast 21 år. Han har all potential i världen för att bli en världsstjärna.

- Han har bara ett år kvar på kontraktet! Han har redan tackat nej till ett nytt kontrakt av Santos och de vill verkligen bli av med honom annars lär han gå på free transer 2014.

- Ekonomiskt sätt så skulle även Barca tjäna på att ha honom i laget med tanke på tröjförsäljningar och att han kan locka nya tursiter till Camp Nou.

Nackdelar med Neymar:

- Han har varit nummer ett i Santos ganska länge nu, han kommer till ett lag där det redan finns spelare som är före i rangordningen (Messi, Xavi & Iniesta tex) och kan han acceptera det? I Barcelona kommer han bli en i mängden och han kommer aldrig bli nummer ett så länge Messi spelar. Om Neymar anpassar sig efter Messi och Barcelona så blir det perfekt annars blir det problem. Men det som Neymar har som inte Zlatan hade är att Neymar kan även spela på kanten och har redan bevisat det i både Santos & Brasilien.

- Neymar är brasse! De har en tendens att bli mätta rätt fortf och när de ser lite sedelbuntar så går karriären åt ett annan håll. Jag har märkt det på sånna som Ronaldinho, Adriano och Willian tex. klarar han av att nobba nattklubbarna? Kan han hålla kvar fötterna på jorderna när han är på topp? För i Barcelona får man inte många chanser så det gäller att vara med från början, fråga bara Hleb tex som inte ens klarade av att komma i tid till träningarna tex.

Slutsats:

Jag gillar Neymar ganska mycket och han är en fantastisk spelare, om det är någon Barcelona ska värva så är det absolut han. Jag har absolut inga tvivel på honom som fotbollspelare, han är redan unik för att vara så där "ung" och framtiden ser ljust ut. Många är skeptiska till honom på grund av att han aldrig spelat i Europa och han känns inte alls så säkert som många tror, jag kan förstå de men å andra sidan så måste han ju börja någon gång? Det finns inga garantier på att han kommer lyckas men det är en framtidsinvestering det handlar om. Rosell älskar Neymar och han kommer få sina chanser oavsett vad. Det kan inte bli en ny Zlatan-affär, det finns bara inte och de har nog säkert lärt sig en läxa av Zlatan-affären även om det var Joan Laporta som värvade honom då. Om Barcelona kan få Neymar för ett bra pris så är det jättebra men ska Santos ha fantasisummor så tycker jag att Barcelona ska rikta blickarna åt andra håll. Det finns ingen anledning till att betala mycket för en spelare som bara har ett år kvar på kontraktet.

Lagkamrater nästa år?

Har vi sett det sista av Carles Puyol?

MarsPosted by Diar Shekha Tue, March 19, 2013 23:33:47

Lagets hjärta, lagets själ, lagets kapten och lagets hjälte. Det finns ingen spelare i dagens Barcelona som har haft det lika tungt som Puyol. Det var ju inte som dans på rosor direkt och ett tag var han nära på att lämna klubben för alltid tills räddningen kom. På den tiden basade Louis Van Gaal över a-laget, högerbacken(Reiziger) var skadad och Van Gaal behövde en ersättare. Då frågade han en av ungdomstränarna på La Masia efter en ersättare och de rekommenderade Puyol. Barcelona och Puyol har varit tillsammans i 14 säsonger nu, tack Van Gaal!

Han flyttades upp till a-laget när klubben hade en av sina sämsta perioder, de kunde knappt locka till sig spelare, skulderna var skyhöga och det saknades även pokaler. Puyol var en av få som kom undan med hedern i behåll och vändningen kom när Barcelona värvade magikern från Brasilien vid namn Ronaldinho. 2005 vann han sin första titel med klubben, det var inget snack om att han förtjänade det här mest av alla med tanke på vad han hade gått genom.

Puyols uppoffrande spelstil har alltid varit hans starka sida och det kommer alltid att vara så. Han må vara kort, oteknisk, okänslig men hans vilja är enorm och det finns ingen i klubben som kan mäta sig med honom på den punkten. Han har styrt ut skott med huvudet av självaste Roberto Carlos (!), han har spelat med bruten handled och han har spelat även när han har haft svåra skador som mycket väl kunnat förstöra hans karriär. Det säger ganska mycket om honom. Idag har han vunnit 19 titlar med Barcelona, vunnit nästan allt med Spanien förutom confederations cup och har även hunnit med 100 landskamper för Spanien. En fantastisk karriär på alla sätt och vis.

De senaste åren så har det varit jäkligt tungt för Puyol, han har åkt på en allvarlig skada minst en gång per säsong de här senaste åren. Och den här säsongen är redan över för Puyol.. Jag hoppas verkligen att han kan komma tillbaka och köra några säsonger till. Å andra sidan så är han 34 år (fyller 35 i april), kroppen orkar inte med två matcher i veckan och tyvär så har även prestationerna försämrats med tiden på grund av alla skador. Jag kan inte tänka mig Barcelona utan Puyol, det är som en bil utan motor och jag kan inte heller tänka mig den dagen då han ska lägga skorna på hyllan. Puyol ÄR Barca och kommer alltid att vara det. Grande Carles Puyol.

"Han går in med huvudet i situationer där resten av oss inte ens skulle gå in med foten" Ludovic Giuly


Jordi Rouras sista match

MarsPosted by Diar Shekha Sun, March 17, 2013 22:13:04

Tito Vilanova är nästan klar med sin rehabilitering och lär nog återvända från New York i slutet av mars. Det är fantastiska nyhter för cules med tanke på Titos hälsa och att laget får tillbaka sin tränare som har varit borta i några veckor nu. Från början var det tänkt att rehabiliteringen skulle ta 6 veckor och därför valde klubben att inte ta in någon tränare under de här veckorna, så Jordi Roura fick hoppa in tillfälligt. Roura har fått mycket skit under den här tiden och jag tycker att det är patetiskt. För det första så är han ingen tränare utan han är Vilanoas assisterande och för det andra så har han tagit varenda beslut tillsammans med Vilanova via telefon. Spelarna har inte heller tagit på sig ansvaret direkt, ja tills Milan matchen iallafall. Han har själv sagt att han inte är bekväm i Vilanovas "kostym" utan ställde upp mer för klubbens skull. Jag tycker att det är rätt modigt av honom att ställa upp och det var bra gjort av klubben att inte ta in någon ersättare utifrån, det hade säkert blivit ännu jobbigare med nya Idéer och nya formationer mitt i en brinnade säsong. Det måste ha varit ännu tyngre för sånna som Messi,Pique & Fabregas för att de hade Vilanova som coach när de var juniorer och har spenderat med år med honom. Men nu är det bara att blicka framåt och vi får hoppas på att Vilanova kan fortsätta även nästa säsong.

En fräsch Tito på New York Red Bulls träning tillsammans med Henry.

Till kvällens match mot Rayo Vallecano (21:00) så hoppas jag på lite rotationer på vissa spelare och en elva med följande spelare vore inte fel:

Pinto

Adriano-Bartra-Mascherano-Jordi Alba

Thiago-Song-Fabregas

Sanchez-Messi-Tello

Alexis Sanchezs vara eller icke vara i klubben

MarsPosted by Diar Shekha Sun, March 17, 2013 22:11:37

Barcelona var i behov av en anfallare efter dubbeln under 2011 och man var tvungen och förstärka truppen för kommande utmaningar. Sanchez hade redan presenterat sig i både VM och i serie a efter att ha lett Udinese till två CL-platser tillsammans med Antonio Di Natale. Det var ingen slump att halva Europa jagade Sanchez och tillslut kunde "Barca" plocka hem honom till Katalonien för ca 35 miljoner pund. Det var ingen tvekan om att det här var en bra spelare och en spelare för framtiden som kunde bli en av världens bästa spelare.

Efter bara tre träningar så starade han i världens största match vid namn El Clasico och han gjorde det jäkligt bra för att vara ny. Han tog för sig verkligen, han vågade utmana, han gjorde mål ofta, hjälpte till mycket i försvaret och slet som som ett djur. Det tog inte lång tid tills han blev en favorit hos Pep Guardiola och han var en lojal spelare, vilket man kommer långt med i "Barca". Sanchez hade aldrig varit en stor målskytt tidigare karriären men i Barcelona så gjorde han 15 mål i debuten och det är jättebra för en "nykomling". Första säsongen är ju alltid den värsta, fråga bara Thierry Henry..

Nu har det gått två snart två säsonger och jag börjar bli mer tveksam när det gäller Sanchez. Han har varit under all kritik den här säsongen, missar i princip 2-3 frilägen per match, det händer ofta att han gör en Torres dvs missa öppetmål, han utmanar inte ens längre utan är mera som en staty på planen och det värsta av allt är att han har börjat filma ganska mycket och vilket är ganska irriterande. Förra året var han bra i spelet men iår är det bara sidledspassningar som gäller och jag vet inte varför med tanke på att han gjorde det jävligt bra förra året. Andra säsongen brukar alltid vara lättare än det första, men det är precis raka motsatsen för Sanchez. Det håller inte riktigt i en klubb som Barcelona som tävlar om alla titlar säsong efter säsong. Det händer ibland att han blixtrar till då och då, men det är ju mest mot botten och mittenlagen i La liga och man ska absolut inte dra stora växlar av det för att det kan även en som Tello klara av. Det här är en spelare som kostade trots allt 35 miljoner euro och man har med all rätt att kräva mer av honom. Det är ganska mycket pengar och självklart blir kraven höga då. Och han är heller ingen Joker a la Henrik Larsson som kan komma in och förändra en matchbild när det går åt skogen, absolut inte! Tito Vilanova satsade på honom under hela hösten men han har gett upp och det inte konstigt direkt med tanke på hans usla säsong. Det är bara kolla när inte Messi nätar, antingen blir det förlust eller så blir det kryss. Nej Sanchez det här håller inte, du borde vara beredd på att det finns alltid de som kan göra det bättre, sen om det är en spelare utifrån eller en från La Masia är en annan femma.

Pedro har inte heller varit så bra iår men han kostade inte 35 miljoner Euro, han missar inte lika mycket som Sanchez och han är mycket bättre i spelet, därför är kraven på honom betydligt mindre. Neymar är på väg in och Gerard Deulofeu (La Masias största talang just nu!) gör stor succe i segundan så det ser inte så ljust ut för Sanchez. Men till hans försvar så är han endå bara 24 år och jag tycker att han borde få en säsong till på sig, tar han chansen, fine annars är det bara skeppa iväg honom. Hans Barca-karriär har inte varit lyckat så här långt i alla fall. Tredje gången gillt kanske?

Vilken kväll!

MarsPosted by Diar Shekha Sun, March 17, 2013 22:11:11

De senaste veckorna har det inte gått och känna igen Barcelona med tanke på att de har förlorat tre matcher på tre veckor. Det har inte varit mot vilka som helst utan mot topplag som Real Madrid och Milan. Spelarna har inte tagit på sig ansvaret under tiden som Tito Vilanova vart i New York för behandling och det har inte gått och känna igen spelare som Messi, Xavi & Iniesta. Efter förlusterna mot Real Madrid så trodde jag absolut inte att de skulle gå vidare mot Milan för att det var inte mycket som stämde och det fanns heller inga tecken på förbättringar. Det kändes som laget hade blivit sönderläst och att spelarna var trötta och mätta efter de senaste åren. Försvaret har inte varit bra på hela året och senast man höll nollan var i december mot Cordoba (spelar i segundan) så jag räknade med minst ett mål från Milan på Camp Nou.

På San Siro spelade Iniesta, Messi och Pedro i anfallet, och man kom ingenstans. Det fanns inga löpningar, ingen vilja och Milan kunde enkelt radera ut Barca. Det saknades lite spets där framme och det blir nästan alltid förlust när inte Messi nätar. Xavi och Fabregas startade tillsammans på mittfältet och tyvär funkar det aldrig med dessa herrar på mitten, laget blir ganska statiska med tanke på att de slår mest bollar i sidled.

På Camp Nou så valde man med att starta med Villa istället och dra ner Iniesta på mittfältet(där han är som bäst) igen. David Villa är en spelare som löper ganska mycket och skapar stora ytor för sina lagkamrater. Han har bra avslut och behöver inte så många lägen för att näta. Barcelona har saknat honom under hela vintern och Messi har varit för ensam i anfallet.

Det var ett helt nytt lag som klev in på Camp Nou och publiken tog verkligen för sig, vilket är ganska ovanligt med tanke på att det brukar vara mycket turister där. Redan efter fem minuter så spräcker Messi nollan med ett drömmål och man får en drömstart. Första 20 var det bara ett lag på banan, presspelet var tillbaka, man radade upp chans efter chans och samtidigt som Abbiati räddade Milan med några svettiga räddningar. Och helt plötsligt så gör Mascherano årets tabbe och friställer Niang, men han bränner den och i anfallet efter så gör Messi 2-0. Fotbollen är galen ibland.

Återigen så får Barca en drömstart när Villa gör ett kanonmål i andra i samma läge som Constant säljer sig lite billigt. Hur bra än Barca spelar efteråt så är Milan fortfarande farliga med tanke på Barcas usla backlinje och bara 1 mål från deras sida räckte för avancemang. Milan försöker verkligen men de får inte till det sista och Barca fortsätter med sitt spel. Tillslut får man utdelning efter att Robinho slarvat bort en frispark och Jordi Alba sätter spiken i kistan. Det här var en kort sammanfattning av Barcas bästa match under 2013.

Messi var ett monster och vi ska komma ihåg att det var mest på grund av Villa. När Villa spelare så brukar Messi alltid få stora ytor då Villa är ständigt i rörelse och tar på sig några gubbar vilket öppnar upp för andra. Iniesta gör också en jävligt bra match, men i och med att Messi gör två mål så kommer han lite i skymundan. Det här var precis vad laget behövde efter tre dåliga veckor och jag hoppas verkligen att man skärper sig nu till nästa runda. Om det är någon som förtjänar det här så är utan tvekan Tito Vilanova. Animo Tito!

Visca Barca!

Diar Shekha