FC Barcelona-blogg

FC Barcelona-blogg

www.fotbollstugg.se

Lever och andas FC Barcelona. Kommer att skriva matchanalyser och allt som rör sig kring laget i mitt hjärta!

Inför Bayern-Barca

AprilPosted by Diar Shekha Mon, April 22, 2013 19:02:39

Det är dags för årets viktigaste match för Barcelona och det är inte mot vilka som helst utan mot ett av Europas bästa lag just nu. Bayern är ute efter revansch efter förra årets CL-förlust på hemmaplan och Barca vill till Wembley igen efter förra årets förlust mot mästarna.

Bayern Munchen

Tänk er att kunna få spela en CL-final på sin hemmaplan, tänk er att lyfta en CL-pokal framför fansen och tänk er att fira på sin borg. Kan det bli bättre? Nej, jag tror inte det. Bayern kom dit, fansen kom dit men det var ju inte ensamma där utan det fanns ju även några andra som ville ha en del av kakan. 2012 var inte Bayerns år, Dortmund vann ligan, Chelsea besegrade de i finalen och de förlorade med hela 5-2 mot Dortmund i cupen. Vinner inte Bayern en pokal en säsong så är det alltid ett fiasko enligt ledningen och fansen, så höga är kraven.

Nu har det gått ungefär ett år och årets Bayern är raka motsatsen jämfört med det vi såg förra året. Man har förstärkt laget, backlinjen är som en vägg numera och med Mandzukic i laget så har man fått ytterligare en dimension i spelet. Ligamatcherna är numera som träningsmatcher och motståndarna kan inte ens göra mål på de längre. De vinner varje match med 3-0 & 4-0 oavsett motståndare eller arena. Ironisk nog så har de bara en förlust i ligan och det kom på hemmaplan.. Bayerns kontringar är verkligen inte och leka med och inte heller deras yttrar. Vad sägs om spelare som Lahm, Alaba, Robben & Ribery? De är ett av Europas bästa lag på att kontra och har de en bra dag så kan de slå vilka som helst.

I CL har det gått lika bra nästan och det är egentligen bara deras loser-mentalitet som kan stoppa de från guldet. Det har dock funnits lag som har vågat utmana de och några av de är tex Valencia och Arsenal. Valencia gjorde två bra matcher mot de i gruppen och Arsenal åkte ut på bortamål mot Bayern, de lyckades även nolla(!) de på Allianz. Det visade sig bara att det var en tillfällighet och när man slog ut Juventus med hela 4-0 så var det inget snack om att de var kandidater till guldet.

Men frågan är hur det blir när Barca rullar runt och när Messi är tillbaka? Ska man satsa på kontringar eller ska man satsa fullt för att avgöra mötet direkt på Allianz istället för Camp Nou? Med all respekt för Arsenal och Juventus men de har tyvär inte Barcas anfall och det ska bli intressant och se hur Bayern hanterar detta. Kom ihåg att Bayerns försvar är som bultlås aka Italienskt försvar.

Barcelona

Laget har blivit mycket bättre sen Tito Vilanova återvände och det ska bli kul & se de mot Bayern. Barcelonas prestationer i CL har varit sådär och man har egentligen bara gjort två bra matcher av fyra möjliga under slutsspelet, andra matchen mot Milan och första matchen mot PSG. Det finns två viktiga frågor som kan ställa till det för Barca, den ena är försvaret och den andra är Messi. Det har bara varit fokus på Bayern enda sen lottningen och inget annat. Reserverna har fått spela i ligan och man är 6 poäng ifrån att säkra ligaguldet.

Det är tre backar som saknas imorgon och dessa är Puyol, Mascherano och Adriano på grund av skador och avstängningar. Abidal gjorde 90 minuter i helgen och han är uttagen till matchen så frågan är vem som ska spela bredvid Pique imorgon. Bartra har fått spela de senaste matcherna och det är mycket som tyder på att det blir just Bartra som får Chansen. Jag vet inte om Vilanova vågar chansa med Abidal för han har ju precis kommit tillbaka från cancer och är kanske inte riktigt redo än för ett lag som Bayern. En backllinje med Alves,Pique,Bartra & Alba vore inte fel.

Messi har inte spelat sen returen mot PSG och har vilat i ungefär två veckor nu. Han har rest till Munchen och ska enligt många vara redo för start. Å andra sidan lär Messi spela även om han inte skulle vara hundra procent frisk.

Barcelona måste se upp för Bayerns kontringar imorgon och det är väl tur att vi har Alba och Alves på kanterna som kan matcha tex Ribery & Robben för annars blir tungt. Xavi,Iniesta & Messi måste vara på topp för att Bayern kommer vara rejält taggade framför deras fans och Messi måste starta imorgon annars går det inte. Messi är 70 procent av laget, det var tragiskt och se Barca mot PSG när Messi var på bänken, man hade verkligen ingenting och vissa såg ut som statyer. Bayern Munchen har en av världens bästa målvakter så det gäller och ta vara på det man får för Neuer kommer inte bjuda på något. Bortamål är ett måste för avancemang annars blir det tufft på Camp Nou.

Imorgon vill jag se Pedro och Sanchez löpa tills de blir spyfärdiga, de måste utamana och våga ta tag i saker. De måste helt enkelt våga och försöka hitta ytor till Messi & Co, det här är årets match så det är dags för Pedro att ta fram sina vassa avslut som han brukar erbjuda när det vankas stora matcher. Busquets måste göra det han är bäst på för annars funkar inte mittfältet och då är vi som några stolpar.

Må bästa lag vinna!